Adatok jó kezekben

A normális eloszlás: mi is az?

2012/03/17. - írta: SPSS-tanfolyam

  Ha egy statisztikai tankönyvben megnézzük a normális eloszlás definícióját, valami ilyesmit fogunk látni:

Egy folytonos valószínűségi változót normális eloszlásúnak nevezünk m és s paraméterekkel és N(m ,s )-val jelöljük, ha a sűrűségfüggvénye az ábrának megfelelő.

Mond ez valamit egy hétköznapi halandó számára? Nem nagyon. 

Nézzük tehát a normális eloszlást közérthetőbb módon.
Ha a nevéből indulunk ki, valami olyan dolog kell hogy legyen, ami a tapasztalatainkkal összhangban van, ismert, nem furcsa - szóval olyan normális. Ha egy emberre ezt mondjuk: normális, akkor nagyjából azt értjük rajta, hogy nincs semmi extrém, szélsőséges benne.
Valami ilyesmire utal ez a kifejezés is: a megszokottra, a "természetesre".
És ez utóbbi szó elég fontos a kifejezés megértésében: a normális eloszlás lényegében a természetes eloszlást jelenti. Nézzünk egy nagyon egyszerű példát:
ha az emberek magasságát nézzük, azt látjuk, hogy az átlagos testmagasság, pontosabban az ahhoz közeli magasság a leggyakoribb. Az utcán viszonylag hasonló magasságú embereket látunk többnyire. Természetesen nem mindenkinek átlagos a magassága: vannak észrevehetően alacsonyabb és magasabb emberek is - ámde ők jóval kevesebben vannak, mint az átlag körüliek.
És vannak természetesen extrém alacsonyak és magasak is - de hát pont azért tartjuk "extrémnek" ezeket a nagyon eltérő magasságokat, mert elég ritkák.
A normális eloszlásnak épp ez a lényege: az átlaghoz közeli, átlag körüli értékek a leggyakoribbak, és ahogy távolodunk az átlagtól, egyre kevesebb eset van - mondhatjuk úgy is, minél jobban eltér valami az átlagtól, annál ritkább.
(Folyt. köv.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spsstanfolyam.blog.hu/api/trackback/id/tr464322865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása